terug naar overzicht
07 nov.
  • di 07/11/2023
  • van 20:30 - 21:45

Gekoppeld aan VTS+marathon

Spreker: Fran Vanderstukken

Bio spreker: Fran Vanderstukken is coördinator van het sporttakoverkoepelende Impact op het hoofd project en coördinator van het Vechtsportplatform. Bovendien is ze zelf fervent vechtsportster en gecombineerd al meer dan 20 jaar actief binnen verschillende disciplines. Ze combineert haar professionele expertise met haar ervaring als sporter in de bespreking van deze topic.

Inhoud sessie: Een hoofdimpact tijdens het vechtsporten, niet per se een big deal maar soms wel. Hoe maak je het onderscheid? En hoe reageer je als je denkt dat een sporter een mogelijke hersenschudding of een ander hoofdletsel heeft opgelopen? Niet eenvoudig, hersenschuddingen worden niet voor niets een onzichtbare blessure genoemd. Maar net zoals bij elke andere sportblessure is het herkennen en het correct reageren enorm belangrijk om je sporters verantwoord te begeleiden en ze na een hoofdimpact met gevolgen zo snel mogelijk weer helemaal fit op de mat of in de ring te krijgen. In deze sessie staan we stil bij de signalen die je als trainer kan opvangen en bij richtlijnen die je als leidraad kan gebruiken om efficiënt in te grijpen.

De sessie staat open voor trainers binnen elke vechtsportdiscipline; we staan hier en daar stil bij een aantal sportspecifieke elementen maar het (h)erkennen en correct reageren bij mogelijke hoofdletsels pakken we vechtsportoverkoepelend aan.