Belgische Ippon ploeg is Europees Ippon kampioen en scoort 4 medailles

Tijdens het weekend van 1 t.e.m. 3 december vond in San Fernando, Spanje het Europees Ippon (ESKA) kampioenschap plaats. Met een delegatie van 16 kampers en 6 scheidsrechters leverde onze selectie een topprestatie af.

Op vrijdag ging de categorie cadets door. Voor onze twee jongste telgen van de ploeg Jolie Wille & Maxime De Bruycker hun vuurdoop op het internationale toneel. Onder luide aanmoedigingen deden ze niet onder voor hun tegenstanders in zowel kata als in kumite.  Maxime won zowel in kata als kumite enkele ronden en moest net voor de laatste 4 de duimen leggen tegen de uiteindelijke vice-Europees Ippon kampioen. Een 5de plaats als eindresultaat en tonnen ervaring erbij voor beide kampers.

Op zaterdag waren onze junioren aan de beurt. Onze junioren dames, Rani De Craim, Elke Driessens en Lies De Ridder namen deel in 4 disciplines. In kumite ploeg moesten ze nipt de duimen leggen tegen de latere Europees Ippon kampioenen kumite ploeg. In kata ploeg werden ze knap 4de met de kata Gankaku.

Joshua Otu, Zakaria Rabahi, Seth Helsken & Luca Presti zetten hun sterke prestaties individueel verder in kumite ploeg en wonnen de bronzen medaille na een pittig en beklijvend gevecht in ons nadeel tegen England.

Niet enkel onze atleten presteerden op dit kampioenschap. Ook onze arbitrage staat internationaal gekend om al jaren te presteren op topniveau. Maurizio Contipelli werd tijdens de openingsceremonie op zaterdag gehuldigd door ESKA voor zijn meer dan 20 jaar dienst.

Twee fantastische dagen vol sfeer en totale inzet werkten zeker inspirerend voor onze senioren. Na enkele mooie gevechten kampen 4 van de 6 Belgen mee in de finale van hun poule. Philippe Buchinskiy en Nikita Buchinskiy verliezen hun wedstrijd Jonathan Mulolo & Louis Dangremont plaatsen zich bij de laatste 8.

Jonathan Mulolo verloor op beslissing na een spannend gevecht tegen veelvoudig Europees & Wereldkampioen Ippon Joseph Rawcliffe na een wedstrijd met verlenging en een 2 -2 vlaggenresultaat. Na overtuigende winst van Louis in de kwartfinale plaats hij zich bij de laatste 4 maar ook hier moeten we onze meerdere erkennen in de latere winnaar Joseph Rawcliffe. Als eerstejaars in de categorie senioren is een bronzen medaille op een EK Ippon een schitterend resultaat.

De laatste discipline was kumite ploeg. Waarbij Jonathan Mulolo, Louis Dangremont, Mathis Caruso, Maxime Galet & Nikita Buchinskiy aantraden tegen Wales. Met een overtuigende winst tegen Wales (5-0) en Denemarken (4-1) stootten we door naar de finale. Tegenstander om te strijden voor goud was Portugal. Het werd een heruitgave van de finale van vorig jaar. Vorig jaar werd het een spannende strijd maar iedereen steeg boven zichzelf uit en Jonathan, Louis & Mathis wonnen allemaal hun eerste 3 wedstrijden. Uiteindelijk wint België overtuigend de Europese titel met 4-1.

Na de resultaten van onze Ippon ploeg vorig jaar op het EK Ippon in Zwitserland met 1x goud en 2x zilver en dit jaar op het WK Ippon met 3 medailles overtreffen we ook nu weer alle verwachtingen.

De resultaten:

• EUROPEES Ippon KAMPIOEN kumite ploeg senioren heren: Jonathan Mulolo, Louis Dangremont, Mathis Caruso, Maxime Galet, Nikita Buchinskiy, Philippe Buchinskiy & Joshu Otu

• 3de plaats kumite senioren heren: Louis Dangremont

• 3de plaats kumite ploeg junioren heren: Joshua Otu, Zakaria Rabahi, Seth Helskens & Luca Presti

• 4de plaats kata ploeg junioren dames: Lies De Ridder, Rani De Craim & Elke Driessens

• 5de plaats kumite cadets heren: Maxime De Bruycker

• 5de plaats kumite senioren heren: Jonathan Mulolo