Verslag trainingsweekend Zwitserland

(door Massimo Rossielo) Recent kreeg ik een unieke kans dankzij mijn langdurige internationale contacten. Ik maakte gebruik van een uitnodiging om de elite van Karate Vlaanderen (senioren) onder te dompelen in een omgeving van hoogwaardige internationale training. Als nieuwe federale coach had ik het voorrecht om een ervaring te bieden die banden heeft gesmeed en nieuwe perspectieven heeft geopend voor onze atleten.

De uitnodiging van Franco Pisino, de nationale coach van Zwitserland, vormde de kern van deze grensoverschrijdende ervaring. Drie landen waren vertegenwoordigd: Nederland, België (Karate Vlaanderen) en Zwitserland. Gedurende een heel weekend werden vier intensieve sessies en testgevechten georganiseerd. Nederland en Zwitserland organiseerden deze trainingen als voorbereiding op het aankomende Europese seniorenkampioenschap in Kroatië (mei 2024), waardoor onze atleten de kans kregen om zich te meten op internationaal competitieniveau. Dit was vooral belangrijk voor Nesrine, geselecteerd voor -68kg dames individueel, en voor Anouar en Amel, beiden geselecteerd voor het team.

We hebben met enthousiasme gereageerd op deze uitnodiging. Een delegatie van tien atleten, onder leiding van de coaches Tom De Keyser, Sam Plompen en mijzelf, reisde af naar Zwitserland. Sara de Clercq, Victoria Pauwels, Tess Vervoort, Marwa Nassiri, Lieven Pauwels, Leroy Van den Nieuwenhuijzen, Nesrine Bougrine, Amel Bougrine, Amina Bougrine en Anouar Bougrine hebben Vlaanderen met trots vertegenwoordigd tijdens deze trainingssessies en gevechten. Onze atleten hebben niet alleen motivatie en doorzettingsvermogen getoond, maar ook hun vermogen om te concurreren met tegenstanders van hoog niveau. Deze ervaring heeft benadrukt hoe belangrijk het is voor onze Vlaamse karateka's om meer ervaring en vooral vertrouwen op te bouwen. Als coach is het ons doel om hen een solide trainingsmethodologie, een verfijnd gevechtsconcept en een tactische strategie te bieden, terwijl wij hen moeten begeleiden bij het opdoen van waardevolle ervaring op internationaal niveau.

Al met al was deze internationale uitwisseling een cruciale stap in de ontwikkeling van onze Vlaamse atleten. Ze hebben hun potentieel en vastberadenheid getoond, terwijl ze ook gebieden hebben geïdentificeerd waar verbetering nodig is. Persoonlijk heb ik vertrouwen in de toekomst van ons team en ben dankbaar voor iedereen die heeft bijgedragen aan deze onschatbare ervaring. Een speciale dank aan Tom De Keyser en Sam Plompen voor hun aanwezigheid en steun, en een enorme dank aan onze atleten voor hun toewijding en passie voor karate. En niet te vergeten, Emanuel Misselyn voor zijn werk achter de schermen en de WKF Sportcommissie voor hun vertrouwen.