Week van de Official

Het is de week om onze officials in de spotlights te zetten en hen eens extra te bedanken.

Tijdens deze week bedanken we al onze officials voor hun inzet het hele jaar door, want zonder hen hebben we geen wedstrijden! We laten hen even aan het woord, dus laat je inspireren en lees hier waarom zij dit doen.

Ippon official aan het woord

Mijn naam is Gianni Schotte, 28 jaar en woonachtig te Ninove. Sinds mijn 7 jaar beoefen ik karate en ben ik ook lange tijd actief geweest in verschillende competities op Nationaal en Internationaal niveau.

Ik ben official geworden omdat ik mijn ervaring die ik door de jaren heen heb opgebouwd, wil gebruiken om de wedstrijden van onze kampers in goede banen te leiden en ervoor wil zorgen dat alles op een correcte manier verloopt zodat op het einde van de dag de beste kamper per categorie als winnaar wordt aangeduid.

De grootste voldoening haal ik uit de interactie met de kampers. Of ze nu winnen of verliezen, iedereen geeft zich altijd 100% tijdens de wedstrijden wat het als scheidsrechter leuk en ook soms moeilijk maakt om beslissingen te nemen. Het is ook altijd fijn om zien dat nieuwe generaties aan het groeien zijn en dat de toekomst van karate verzekerd is.

Ik ben nog niet zo lang actief als scheidsrechter dus mijn ervaring is nog eerder beperkt. Het moment dat ik voor de eerste keer kon optreden als centrale arbiter was natuurlijk zeer spannend en is toch wel iets dat mij zal bij blijven.

Ik raad het iedereen aan om official te worden omdat het gewoon leuk is. Het is eens een andere manier naast de normale clubtrainingen om met karate om te gaan en uw ervaring en kennis met de kampers te delen. Je komt ook direct in een nieuwe familie en je bent betrokken bij de verdere evolutie van het karate in België. Zeker een aanrader dus.

WKF official aan het woord:

Mijn naam is Morgane Van Calck. Ik ben 27 jaar. Ik ben begonnen op mijn 10 jaar met karate door een vriendin die dat destijds ook deed. Ik ben begonnen bij karateclub Dai Nippon in Denderleeuw en train daar nog steeds. Na ongeveer 1 jaar ben ik ook begonnen met wedstrijden te doen en vond dat altijd zeer plezant. Op een bepaald moment kwam ik echter op een punt dat ik qua wedstrijdniveau mijn maximum had bereikt maar ik wou het wedstrijdmilieu nog niet achter me laten. Ik ben dan een tijdje coach geweest voor mijn club maar daar haalde ik voor mijzelf te weinig voldoening uit.

Ik heb dan besloten om mee te doen aan de opleiding om scheidsrechter te worden. Van in het begin sprak mij dit enorm aan en vond ik het zeer leuk om te doen. Het is wel zo dat ik er veel werk in steek en aanwezig ben op praktisch alle wedstrijden. Maar het is zo tof om te doen. Soms is het ook wel vermoeiend maar in feite valt dat allemaal goed mee als je iets doet wat je graag doet.

Naar de toekomst toe zou ik nog heel graag verder willen doorgroeien als scheidsrechter. Dit op nationaal vlak maar zeker ook op internationaal vlak. Ook zou ik in de commissie mijn steentje willen bijdragen.

Ik zou anderen willen aanraden om zeker ook te beginnen als scheidsrechter. Het is een hele toffe sfeer en je werkt veel samen met andere mensen. Ik vind het zelf ook een tof gevoel om te zien hoe de kinderen groeien in hun wedstrijd carrière. Hoe langer je scheidsrechter bent, hoe meer je de kinderen ziet opgroeien en verbeteren in karate zelf.  Dat vind ik heel tof om mee te maken.