Het uittreksel strafregister voor sportorganisaties: wat en hoe?

UITTREKSEL STRAFREGISTER IN SPORTORGANISATIES: DRAAIBOEK EN TOOLS VOOR SPORTCLUBS BESCHIKBAAR!

vanaf 1 februari 2023 moet iedereen die met kinderen of jongeren wil werken, een uittreksel uit het strafregister voorleggen aan de sportorganisatie waarmee ze een overeenkomst afsluiten. Een draaiboek, uitgewerkt door Sport Vlaanderen, werd toen aangekondigd en ondertussen is dat klaar. Je kan het draaiboek hier downloaden.

Maar wat betekent dit concreet voor de sportclubs? En (hoe) moeten ze vanaf 1 februari het uittreksel strafregister opvragen van o.a. trainers?

Waarom het uittreksel strafregister?

Als sportorganisatie krijg je op die manier een zicht op eerdere veroordelingen voor onder andere zedenfeiten. Je kunt daardoor een beter oordeel vellen of iemand geschikt is om met minderjarigen te werken.  Met het opvragen van het uittreksel geef je als organisatie een duidelijk bijkomend signaal dat je de aanpak van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag ernstig neemt.

Deze maatregel komt er na een gezamenlijk decreet van Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir en Vlaams minister van Sport Ben Weyts.

Deze maatregel alleen is zeker niet zaligmakend, maar het is wel een extra verdedigingsmuur rond de sportorganisaties. 

Hoe gaat het praktisch in zijn werk?

Sport Vlaanderen ontwikkelde ondertussen een draaiboek voor de sportsector. Met dit draaiboek wordt meer duidelijkheid gegeven over de toepassing en uitwerking van de verplichting. Het draaiboek biedt een eerste houvast voor sportorganisaties (clubs, federaties…).

Concrete ondersteuning voor sportclubs.

Geen zin om het draaiboek te doorgronden? Nood aan concrete antwoorden? De Vlaamse Sportfederatie en Centrum Ethiek in de Sport ontwikkelden een handig stappenplan én een digitale wegwijzer op maat van clubs. Met deze ondersteunende tools krijg je in 1 oogopslag een overzicht van de verschillende stappen die je moet nemen als club.

Stappenplan
Krijg via dit stappenplan in 1 oogopslag een overzicht van de verschillende stappen die je moet nemen om het uittreksel strafregister op te vragen.

Digitale Wegwijzer
Aan de hand van enkele online vragen kom je direct te weten wat je moet doen binnen jouw club en bij wie je terecht kan met verdere vragen.
Om gratis gebruik te maken van de wegwijzer moet je gewoon even aanmelden op het VSF-leerplatform. Dit neemt slechts enkele minuutjes in beslag. Daarna kun je vlot de wegwijzer doornemen.

Wist je dat...

... de Vlaamse Sportfederatie ook modeldocumenten aanbiedt voor het afsluiten van een overeenkomst met je vrijwilligers, trainers, verenigingswerkers… Deze documenten zijn aangepast en bevatten ook de registraties voor dit decreet. Je vindt deze documenten in de kennisbank van de Vlaamse Sportfederatie. Hier vindt je ook extra informatie omtrent dit nieuwe decreet.